سرخرطومی یونجه چیست؟

 خسارت سرخرطومی یونجه؛

این آفت در مناطق سردسیر در زمستان به شکل حشره کامل در بقایای محصول وجود دارد و در مناطق معتدل‌تر به شکل ردیف‌های تخم 3  تا 60 تایی قرار دارند. با گرم شدن هوا و رسیدن دما به 17 درجه سانتی‌گراد حشرات شروع به تخمگذاری می‌کنند و طول دوره جنینی بین 5 تا 15 روز می باشد. ﻻروﻫﺎي ﺳﻦ اول اﺑﺘﺪا از ﺟﻮاﻧهﻫﺎ و ﺑﺮگﻫﺎي ﻟﻄﯿﻒ ﯾﻮﻧﺠﻪ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﮐﺮده و در ﺳﻨﯿﻦ ﺑﻌﺪي از ﺳﺎﯾﺮ ﺑﺮگ‌ها ﺗﻐﺬﯾﻪ کرده و ﺑﺮگ‌ها را ﺳﻮراخ و ﻣﺸﺒﮏ می‌کنند. در ﺣﻤﻠﻪﻫﺎي ﺷﺪﯾﺪ برگ‌ها ﺧﺸﮑﯿﺪه و ﮔﺎﻫﯽ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﻓﻘﺪان ﮐﻠﺮوﻓﯿﻞ ﻣﺰرﻋﻪ از دور ﺳﻔﯿﺪ رﻧﮓ ﺑﻪ ﻧﻈﺮ می‌رسد.  ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻻروﻫﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮ در ﺳﺎﻋﺎت ﺧﻨﮏ روز انجام می‌شود لذا سمپاشی در ساعات خنک روز توصیه میگردد در غیر اینصورت لاروها در زیر بقایای گیاهی رفته و کنترل با سمپاشی جوابدهی کافی را نخواهد داشت و هزینه زیادی صرف می شود.

برای از بین بردن آفات علاوه بر مصرف سموم شیمیایی می‌توان از روش‌هایی مانند چرانیدن دام در مزرعه یا سوزاندن سطحی گیاهان با شعله افکن استفاده کرد. برای چرای پاییزه دام باید حداقل 15 روز از سمپاشی گذشته باشد البته با توجه به نوع سم این دوره زمانی (دوره کارنس) متفاوت است. برداشت زودهنگام چین اول قبل از به گل رفتن باعث از بین رفتن لاروها به دلیل محدود شدن مواد غذایی لاروها و تابش نور خورشید می‌شود.
در مناطقی که زمستان گذرانی آفت سر خرطومی به حالت تخم یا حشره کامل است و سن یونجه بیشتر از 2 سال است، در اواخر اسفند ماه از شعله افکن استفاده می‌شود.

سمپاشی با سموم فن والریت+سایپرمترین+ دسیس، آوانت+ روی اگرو قابل کنترل است.


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top